Over de Oosterspoorbaan

New York heeft de High Line, Utrecht Oost heeft de Oosterspoorbaan. Wat ooit een drukke goederenspoorlijn was dwars door onze wijk, is dankzij inspanningen van buurtbewoners een langgerekt park met fiets- en wandelpad.

Als herinnering aan het spoorverleden is ook gebruik gemaakt van hergebruikte spoorstaven in de voetpaden en verblijfsplekken. Ook zijn enkele stootjukken neergezet. En het allermooiste zijn natuurlijk de bovenleidingsportalen die zijn blijven staan.

Fietsen

Vanaf de Maliesingel ga je het fietspad in Park Oosterspoorbaan op. Ruim 900 meter fiets je langs de mooie beplanting en met voorrang naar de Koningsweg. Vandaar kun je weer verder de groene weg vervolgen naar bijvoorbeeld Amelisweerd. De fietser heeft ruim baan, op deze doorfietsroute tussen de Utrechtse binnenstad en het Kromme Rijngebied.

Wandelen

Via het zuidelijke gedeelte van de Oosterspoorbaan kun je een mooi wandelrondje maken: loop vanaf de Abstederdijk over de Oosterspoorbaan richting de Koningsweg, steek bij het (gesloten) Pieter Baancentrum over en vervolg je de route via het zuidelijke deel van de Oosterspoorbaan en het wandelpad over de monumentale begraafplaats Kovelswade. Dan ga je aan het eind langs het spoor onder de Waterlinieweg door, om via de landweggetjes Rijndijk en Galgenwaardsepad naar de Krommerijn te lopen. Via het oude jaagpad langs het water wandel je vervolgens naar de Oosterspoorbaan. Een rondje van vier kilometer dwars door het oude hoveniersgebied van Utrecht en de schootsvelden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bovendien loop je door prachtige natuur!

Zie ook Facebook, Twitter #oosterspoorbaan je mee? en Instagram.