• Hoe maak je Utrechtse Aarde?

    Stap 1: Keukenafval verzamelen
    Utrechtse Aarde maak je door je keukenafval te verzamelen in een emmer met deksel, het liefst een beetje fijn gehakt. Doe er regelmatig een schepje ‘Bokashi starter’ bij. Dat zijn tarwezemelen met natuurlijke stoffen die de micro-organismen in het afval activeren. En hou de emmer luchtdicht met de deksel er goed op!

    Wat mag er in de emmer?

    • groenteresten
    • fruitschillen
    • koffiefilters en papieren theezakjes (zonder nietje)
    • eierschillen

     

    Wat beter niet?

    • vlees, vis en botjes
    • citrusschillen
    • potplanten en snijbloemen
    • gekookte eten.

     

    Stap 2: Inleveren bij het werkstation
    Is je emmer vol? Pak een nieuwe en breng je volle naar het werkstation aan de Oosterspoorbaan.
    De komende 4 weken gaan de micro-organismen hard aan het werk om het keukenafval te fermenteren. De deksel blijft er op, hierdoor gaat het niet rotten of stinken.

    Stap 3: Composteren
    Na 4 weken storten we de emmer in een krat met tuinaarde. Nu gaan ook de beestjes in de grond aan het werk. Af en toe scheppen we de aarde om. Na 6-8 weken is de Utrechtse Aarde klaar!

    Wil je meedoen? Wij hebben emmers en bokashi-starter! Stuur een berichtje naar utrechtseaarde@oosterspoorbaan.nl.

     

    Categories: Blog Utrechtse Aarde

    Comments are currently closed.